Klachten

Angstklachten

Paniekklachten. Wanneer je overvallen wordt door angst gepaard gaande met sterke lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen en angstige gedachten zoals ‘Ik ga flauwvallen’ ‘Ik krijg een hartaanval’ ‘Ik word gek’.

Faalangst. Hoge eisen aan jezelf stellen. Situaties vermijden uit angst te falen.

Sociale angst. Angstig worden in situaties met andere (onbekende) mensen. Het denken wordt vaak beheerst door negatieve zelfoordelen dan wel vermeende negatieve oordelen van anderen.

Dwang. Opkomende beelden en gedachten die als angstig en bedreigend geïnterpreteerd worden. Soms gaat men om de dwanggedachten te controleren dwanghandelingen uitvoeren zoals de handen wassen.

Specifieke fobie. Een intense angst voor een bepaald dier, object of situatie zoals spinnen, hoogtes of bloed.

Burnout
Overbelasting door werkstress. Bijvoorbeeld door een onbevredigd gevoel over het werk, geen grenzen kunnen stellen op het werk of conflicten met collega’s. Er zijn dan klachten van stress, somberheid en lichamelijke klachten zoals moeheid.
Depressie
Depressieve gevoelens die vaak ontstaan als reactie op een tegenslag zoals een relatiebreuk of niet halen van een doel. De volgende klachten kunnen bij een depressie horen: somberheid, slecht slapen, geen zin hebben om dingen te ondernemen en niet meer kunnen genieten.
Verlies ervaring

Ten gevolge van een verlieservaring zoals het verliezen van een familielid kan je functioneren sterk achteruitgaan en kan het zijn dat de verwerking van deze ervaring niet op gang komt. Het verlies beheerst je leven of wordt ‘weggestopt’ en vermeden.

Partnerrelatie problemen & Gezinsproblemen
Problemen in de communicatie en wederzijds begrip waardoor er afstand en/of conflicten ontstaan. Er kunnen patronen ontstaan die moeilijk te doorbreken zijn.
Levensfase problematiek, 30-ers dilemma
Aanpassingsproblemen bij nieuwe situaties, zoals afronden van studie, stichten van een gezin, zwanger (willen) raken. Algemene levens- en identiteitsvragen. Mensen uit generatie x (geboren 1963-1975) en y (geboren 1976-1990), ook wel 30-ers dilemma genoemd, hebben moeite met de overvloed aan keuzes. Typerend zijn identiteitsproblemen, ‘alles willen’, overbelast raken, hoge verwachtingen op alle gebieden (studie, werk, sociaal, liefde, sport) en onvrede met huidige capaciteiten en leven.
Persoonlijkheids problematiek

Patronen in je karakter die je belemmeren om gelukkig te zijn. Telkens weer in valkuilen stappen waardoor je vastloopt op belangrijke levensgebieden zoals werk en relaties. De patronen ontstaan vaak door overlevingsstrategieën/bescherming die je al vroeg hebt moeten leren en die wel een functie hebben maar die je in het huidige leven vooral belemmeren.

Richtlijnen Praktijk Pon
  • Bij klachten zoals verkoudheid of als het praktisch niet uitkomt, laat het me uiterlijk een uur voor de sessie weten, dan stuur ik de link om te beeldbellen via Therapieland.
  • We houden 1,5 meter afstand van elkaar en schudden geen handen.
  • Gelieve niet plaats te nemen in de wachtkamer; de deur staat open zodat je door kunt lopen of als nodig wacht even op de gang.
  • Ik bied helaas niks te drinken aan, maar neem gerust zelf iets mee.
  • Als mogelijk geen gebruik maken van het toilet.